úterý 28. února 2012

272. Malá cena Monaka

V neděli po jedenácté odjela část K.O. vlakem do Slatiňan na 272.Malou cenu Monaka, aneb lesní okruhy (3,6 a 10 km) na kopci Hůra u Slatiňan. Účastníci z našeho oddílu se na nádraží v Poděbradech trousili postupně – před halou se potkali Marmota (cca 0,5 promile v krvi po 5-ti plzních z předešlého večera) a dehydrovaný Simon (cca 1,5 promile v krvi z popíjení dobrot po celý předešlý den, který trávil na horách a později „Na Horách“). Jana přichvátala opět na poslední chvíli a nebezpečně přes koleje, Wojta nastoupil až v Libici. „Teplota +5 °C; oblačno, mírný Z vítr; trať značně blátivá, na 3. km velkého okruhu navíc pokácené stromy; podmínky opět víc než náročné.“ Tak to je citace z výsledovky závodu. A skutečně – bláta bylo jak na vypuštěném rybníce a dřevorubci přichystali běžcům cca 100 metrový steepl v podobě čerstvě poražených smrků:) . Již vystřízlivělí“), leč stále dehydrovaný Simon se s náročnými podmínkami vypořádal výborně a časem 43:28 skončil na 10 km trati na 18. místě. Marmotovi se běželo pocitově dobře, ale čas měl skoro o 10 min horší – 52:48. Wojta se na 3,6 km trati snažil a doběhl v čase 21:38. Janě díky za podporu a focení. Cestou zpět na nádraží jsme se stavili doplnit tekutiny v hospůdce, kde točí 7 druhů piv. Příštího krosu se snad zúčastní i oblastní rodák - Předseda :)?

neděle 26. února 2012

Předjarní koupání

Jaro se nezadržitelně blíží, jak ukazují rašící keře u jezera, jasná obloha a zpěv ptáků...Členové KO se dnes koupali na etapy-ráno za deště, ale v bezvětří se na nuda pláži sešli Mova a Simon. Nebylo nutné kopat do ledu velkou díru, jen oddělit kru, aby vznikla mělká vana. Zvláště Simon chladnou koupel ocenil :-).
Zato odpoledne na dvojce foukalo hodně, vítr rozehnal mraky a slunce ohřálo Pokladníka, Předsedu a Movu, která si dvojitým koupáním v jednom dni vytvořila osobní rekord. Jak je vidět na fotce, nebylo to tak úplně jednoduché :-). Muži museli použít sílu, led je ještě unesl. Jarní podmínky umožnily zvláštní jev, skoro zázrak - chůzi po vodě!
Část KO se odpoledne ještě vydala trénovat, druhá skupina se účastnila dokonce závodu. Tak jak bylo ve Slatiňanech?







neděle 19. února 2012

Déšť a led


V něděli 19. 2 se KO sešlo na dvojce sice v hojném počtu, ale po jarních prázdninách v poněkud oslabené formě. Bez Simona, který se v neděli věnoval zpěvu a díru si vykopal již v sobotu na Čábelně, jsme byli 4 otužilci. Bohužel Marmota měl zažívací potíže a Předseda nebyl moc pohyblivý kvůli bolavým zádům. I Pokladník si stěžoval na namožené svaly po lyžování, ale přesto se sekyrkou vrhl statečně na led a dokonce zatančil bojový tanec okolo díry. Tu tentokrát vyhloubily skoro celou ženy - Mova a Vlaďka. Jirka se pokusil také přispět, ale rychle to s bolestným úšklebkem vzdal...Muži tedy víceméně přihlíželi, zatímco ženy zatínaly krumpáče do ledu a vyndavaly kusy tříště. Mova jen taktak, že nesklouzla v zápalu práce do díry. Jakmile byl otvor dost velký na zanoření, bez otálení se smočil nejprve handicapovaný Předseda (všechna čest, snad se ještě někdy narovná:-)) a pak i Mova. Pokladník vydržel ve vodě nejdéle - oblečený Marmota mu ze břehu odpočítal tak pomalu 30 sekund, že to jistě byla víc než minuta! Bravo - tedy Pokladníkovi, Marmota se tentokrát neotužil, ale i tak děkujeme za podporu a teplý čaj. A protože se zrovna slavil svátek svatého Patrika, zahřívacím nápojem nemohlo být nic jiného než whisky!
Díky teplému počasí bylo všem po koupání velice příjemně a déšť se zdál dokonce teplý :-). Že by předzvěst blížícího se jara?



neděle 12. února 2012

Překonaný klubový rekord?


Za nejmrazivějšího rána letošní zimy se dnes vydali osiřelí členové K. O. na Dvojku, aby opět okusili zimní radovánky a mohli se vykoupat v parádní díře v ledu. Zbytek klubu se mezitím rekreoval na horách, kde doufejme také nemarní a otužuje se minimálně válením ve sněhu. Ranní teplota sice sešplhala téměř k -20 st.C, ale v 11h už nás na Dvojce vítalo sluníčko a teplota pouhých -12 st. C přímo vybízela ke koupeli ve vodě s ledovou tříští. Nejprve ovšem bylo potřeba vykutat díru. Zachránil nás Marmota, který ve svém Formanu dovezl všechny potřebné nástroje včetně krumpáče, který se minule velmi osvědčil. Simon s Janou se totiž tentokrát vydali na Jezero pěšky, a tímpádem k technickému vybavení moc nepřispěli. Po krátkém váhání jsme se rozhodli obnovit díru z minulého týdne, protože led v okolí už jistě dosahoval tloušťky daleko přes 20 cm. Dle fotografií můžete vidět, že tentokrát se na práci na díře podílely i ženy, přesněji tedy Vlaďka s Janou. Sama za sebe můžu říct, že práce je to skutečně drsná...
Díky malému počtu účastníků dala tentokrát mužská část K. O. průchod svým naturistickým pudům, takže řada fotek je bohužel nepublikovatelná. Je ovšem otázkou, zda mokré plavky při výše zmíněné teplotě vzduchu a teplotě vody 0,5 st.C jsou spíše ochranou nebo přítěží. Ženské polovičky ani tentokrát nezměnily nic na svém zvyku a spolu s Majkou vytrvale povzbuzovaly své muže ze břehu. Společnými silami jsme dokonce zvládly založit i ohýnek, který nejenom zahřál promrzlé borce, ale díky Marmotovi a Vlaďce jsme si na něm opekli i buřtíky - viz foto.
Bohužel jsme se nedokázali shodnout na tom, zda byl překonán klubový rekord v otužování, takže tuto otázku přenechávám zasloužilým členům klubu a ještě jednou uvádím dnešní otužilecké podmínky: teplota vzduchu -12 st. C, teplota vody s ledovou tříští 0,5 st. C, tloušťka ledu v díře 15 cm a tloušťka okolního ledu nezměřena (ale určitě min. 25 cm:) ). Zdravíme další členy týmu do Rakouska a těšíme se na další společné koupání!

sobota 4. února 2012

Mrazivá sibiřská koupel











Konečně jsme se letos dočkali správných otužileckých podmínek, které prověřily naši zdatnost. Jezero je již týden pokryté vrstvou ledu o síle 14,5 cm (měřeno přesně) a teplota vzduchu byla hluboko pod bodem mrazu, mínus 12 stupňů! Bohužel Mova ve zkoušce neobstála, odmítá se totiž koupat, pokud teplota klesne pod 10 stupňů pod nulou. Ostatní se ovšem nenechali zaskočit, za pomoci vhodných nástrojů prorazili díru v ledu a postupně se do ní odvážně ponořili. Všichni si to hodně užívali, což je jasně vidět na fotkách - úsměvy a gesta triumfu provázelo radostné volání a výkřiky : Paráda! Bezva! a tak podobně. Pokladník před koupelí prováděl rituální tance, Marmota si zapomněl plavky, takže bohužel není možné zveřejnit všechny fotky. Zato si chránil zrak před sluncem horskými brýlemi (staršího typu), stejně jako Předseda. Simon se také radoval - měl jen obavy, aby ve vodě neztratil letní plážovou obuv.
Mova nakonec litovala, že se ke koupeli neodhodlala. Slunce všechny zahřálo, podporu poskytovaly dnes 3 ženy, kromě Movy i Jana a Vlaďka. Spokojená byla i Majka, která si opět našla nějakou dobrotu. Bravo statečným mužům!
Odpoledne jsme se pak znovu vydali k jezeru, tentokrát na jedničku, kde otužilci s podporou mladšího dorostu sehráli kvalitní hokejový zápas. Hrálo se s plným nasazením, téměř do vyčerpání hráčů. Mova se věnovala raději volné jízdě. Sobota byla náročná, ale hezká. Příští týden se bude muset KO obejít bez části členů, kteří odjíždějí na hory.